петък, 7 октомври 2016 г.

Първите стъпки в грижата за сентполиите

Когато закупите сентполията и я донесете в дома си тя попада в нова среда и може да преживее стрес, защото и се променят условията: температура, осветление, влажност с които тя е свикнала. Младо растение на 5-6 месеца / детка/ понася тези изменения по-малко болезнено. Но и на нея трябва да и дадем време да се адаптира, за да бъде преместена в по-голяма на диаметър саксия трябва да бъде не по-рано от една или две седмици. Това зависи от големината на растението и как то е развило коренната си система.
Сентполията обича светло място, или частична сянка. Избягвайте директната слънчева светлина. Ако обаче всичките прозорци в апартамента ви  са с изглед към слънчева страна, то растението трябва да се изолира от пряката слънчева светлина с помощта на 2 слоя найлон, например, хартия или кухненско фолио, което се продава на рула и е тънко. Цветето може да се постави върху маса или рафт до прозореца, където интензивността на светлината се намалява, за да образува симетрична розетка в този случай , трябва 2-3 пъти на седмица растението да се завърта на 90 градуса.
Сентполиите и другите Геснериеви растат добре под флуоресцентни лампи. Въпреки това, те целогодишно отлично растат и цъфтят. Може да направите един рафт , и да поставите флуоресцентна  лампа. Една стандартна пура 60 см.е достатъчно дълга за рафт с размери 70 на 25 см.
Разтоянието  на  лампата  до саксията със сентполията трябва да бъде 25-35 см.
Липсата на достатъчно светлина показва когато сентполията си вдигне листата нагоре. Тук трябва да кажем, че има сортови характеристики влияещи върху формирането на розетката . Така че има и сортове ,които винаги са с ”ръце на горе’’. За обилно и продължително цъфтене,  растения трябва да получава  достатъчно светлина в продължение на 10-12 часа на ден.
Стайната температура от  20-25 градуса е оптималната за сентполиите. При тази температура те растат силни , изобилно и дълго цъфтят. В летните жеги през юли и август цъфтящите сентполии са непредставителни  и някои растения дори имат почивка. Но през есента започват да цъфтят обилно. Сентполиите обичат влажен въздух с относителна влажност 50-60 %. Растат добре в кухнята където се образува пара при готвенето.
Сентполиите не харесват течения и студени въздушни потоци. Ето защо през зимата , когато проветряваме помещението, по-добре да махнем саксията от перваза на прозореца.
За поливане, може да се използва чешмяна вода, като предварително оставим в отворен съд през нощта, за да се премахне хлора. Водата трябва да бъде със стайна температура /особено през зимата/ Поливането трябва да бъде от горе, като се внимава да не се мокри точката на растеж./ средата на едно растение/Излишната вода трябва да бъде отстранена от чинийката 15-20 минути след поливането, за да се избегне загниване на корените на растението. Може също да се полива и от  долу . С този метод  на напояване трябва да се използва умерено количество вода/за  диаметър саксия 9-10 см. например около 100 мл. вода/ Но такова напояване е по подходящо за летния период,  както и за топли  апартаменти, където растенията изсъхват бързо. При всичките методи за напояване не е необходимо да оставаме почвата да изсъхне напълно, в противен случай тя спира да абсорбира вода. Някои казват’’Аз напоих земята добре, дори и потече от долу, сентполиите не може да бъдат сухи’’ Оказва се,че може! Ако пресушим почвата в саксията, тя трябва да се полива бавно. Също така тя не се полива изобилно. Това е приблизително същото като да натъпчем един човек който не е ял от седмица. Ако растението е толкова сухо,че дори листата са клюмнали, то трябва да бъде много внимателно напоено в рамките на няколко часа.
Не забравяте, теменушките понасят по лесно изсъхване на почвата отколкото преполиване. Трябва да поливаме сентполите когато най горния слой на почвата е суха на пипане.
В Русия за отглеждане на теменужки обикновено използват готова смес, съдържаща необходимите  за растежа и цъфтежа минерали вещества. Ако сентполиите се пресаждат два пъти в годината, растението ще получи достатъчно хранителни вещества от почвата и не се изисква допълнително торене. При използването на беземни смеси или дълго време не сме пресаждали теменужката, тя се нуждае от торене 1-2 пъти месечно. Може да използвате течни или разтворими торове за стайни растения, съдържащи азот, фосфор и калий/N,P,K/и минерали. За силен цъфтеж трябва да бъде избран тор с високо съдържание на калии и фосфор /P,K/. Дозировката обикновено се обозначава на етикета, но трябва да се има в предвид, че прекалено големи количества торове могат да навредят на растенията. Сентполиите се торят с 2 пъти по малка концентрация от тези посочени в инструкцията за експлоатация.
Почвата за теменужките трябва да бъде лека’’ въздушна’’ и задържаща влага. Много от любителите на сентполиите предпочитат готови промишлени почви за цъфтящи растения. Сентполиите обичат мъх сфагнум , който можем да добавим към почвата, но в малки количества. Полезно е да се добави малки количества активен въглен на прах и вермикулит.
Саксии по-добре да се използват пластмасови, не керамични, тъй като те не съдържат вредни примеси и шлака и са по лесни при пресаждането на растението. Диаметъра на саксията трябва да се увеличава постепенно с всяко пресаждане с растежа на растението. Въпреки това , максималния размер на саксиятя за възрастни растения не трябва да надвишава 10 см. Големите саксии ще попречат на обилния цъфтежа на теменужката и често се окислява, също се увеличава и вероятността  да преполеем растението. На дъното на съда се поставя дренаж, което позволява проникването на въздух до корените на растенията и ги предпазва от гниене.  За дренаж може да се използва мъх- Сфагнум, керамзит или стиропор. Най-добър дренаж е стириопора, той не абсорбира влага а зимата съхранява  топлината.
Автор:Ванина Артема Анатольевича                                                              
 Превод и редакция:М.Костадинова         

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.